Nå kjører Cimberio blyfritt

Publisert september 15, 2014

Blyfrie ventiler er kommet for å bli, men er fortsatt på et tidlig stadium i Europa og i Norge. Cimberio har etterkommet det amerikanske markeds krav til svært lavt blyinnhold i ventiler, og nå forbereder selskapet seg på det samme i Norge og i resten av Europa.

California i USA var først ute med krav om blyfritt armatur, ventiler og alt materiell som er i kontakt med drikkevann. California ønsker å framstå som USAs grønne stat og fikk raskt med seg flere stater i kampen mot bly i armatur og ventiler, forteller daglig leder i Cimberio i Norge, Sture Ombler.

Fare for blyforgiftning?
Messing er normalt tilsatt med 2,5 prosent bly på grunn av maskinering. Californias myndigheter mente det var en fare for blyforgiftning dersom det ble lekkasjer i drikkevannssystemet.  De gamle romere slet med dette, og de ble faktisk blyforgiftet i oldtiden.

California satte ned maksimumskravet til 0,24 prosent blyinnhold. Dette medførte store utfordringer for produsenter av både armaturer og ventiler. Når blyet fjernes fra messingen blir materialet svært hardt. Ventilen i seg selv blir veldig sterk, men det medfører enorme krav til maskinering. Det blir høyere friksjon, og det tar i utgangspunktet dermed betydelig lengre tid å produsere hver enkelt enhet.

Nytt utstyr og software
Cimberio måtte dermed utvikle en ny maskinpark for å maskinere blyfri messing. En ny software-pakke ble også utviklet, da USA er et stort marked for Cimberio.
-Nå varsler også Tyskland å innføre de samme kravene som USA har innført. Dersom Tyskland innfører dette fra 2016 regner vi med at dette blir et europeisk krav samme år eller senest i 2017.  Vi har tidligere erfart at også Norge følger raskt etter, fortsetter Ombler.
Cimberio har allerede et omfattende sortiment av blyfrie ventiler med 0,2 prosent blyinnhold. Ventilene er blitt betydelig sterkere, og de siste testene hos DNV har ført til at ventiler har gått opp en trykklasse.

Tåler mer
Ventilene tåler faktisk mer etter at blyinnholdet er kraftig redusert. Ombler har enda til gode å høre at noe er blitt blyforgiftet av norsk drikkevann, men det er selvsagt en økologisk grunn til at kravet om blyfrie armaturer og ventiler nå også innføres i Tyskland og trolig i resten av EU, mener han.
Cimberio markedsfører nå at selskapet kjører fra teknologi til økologi.
En liten hake ved innføringen av økologiske ventiler at både materialkostnadene og produksjonskostnadene er høyere enn ventiler med blyinnhold opp mot 2,5 prosent.
-Det betyr også økte priser ut i markedet, og ingen sier hurra over økte kostnader og økte priser, slår Ombler fast med et skjevt smil.

Nytt produktspekter
Cimberio er nå godt i gang med produksjon av nye, blyfrie kuleventiler.
-I tur og orden vil hele produktspekteret gå over til det nye materialet. Vi var først ute i vår bransje, og dermed er vi forberedt når Europa innfører sin nye standard. Jeg ser fram til å kjøre blyfritt. Det passer godt inn i vår grønne ide og i vår sertifisering, men til en pris som er akseptabel for markedet, fortsetter Ombler.
Han legger til at blyfrie ventiler også er mer motstandsdyktige mot stresskorrosjon. Han mener blyfritt er et helse-og miljøtiltak.

-Cimberio var det første selskap i verden som oppnådde total BSI-sertifisering med PAS 99:2012, og det kan vi gjerne være litt stolt over, sier han til slutt.